sâmbătă, 13 august 2011

Kindle si materia densa a spiritului

Multi au preconizat sfarsitul cartii tiparite prin aparitia ebook-urilor.
Altii au cautat sa o apere, strangandu-si reduta in jurul lecturii prin ingramadirea teancurilor de carti ca un scut de aparare.

Sigur, cartea tiparita este efemera. Fragila. Dar exista o componenta a lecturii pe care nimeni si nimic nu o va putea inlocui: placerea fizica de a tine o carte in mana, de a-i atinge paginile (foarte usor), de a-i simti mirosul si, mai ales, apropierea ei (fie ca este la capul patului, in geanta sau pe raft).
Cu toate acestea, baza ramane aceeasi si pentru cartea in format electronic: insiruirea de idei se transforma in spirit in spatele fiecarei frunti care se apleaca cu grija peste pagini.
Umberto Eco spunea in "Nu sperati ca veti scapa de carti": "spiritul va avea intotdeauna nevoie de un mediu in care sa se intrupeze, iar textul – fie el daltuit in piatra ori inscris pe papirus, pe pergament, pe hartie sau, ca astazi, pe suport electronic – va fi intotdeauna unul din mediile privilegiate"

Ramas (si intepenit) zeci de ani prin preajma cartilor, nu credeam ca voi putea sa pretuiesc si cititul pe ebook.
Si totusi, la randul ei, cartea in acest format iti ofera dimensiuni si perspective care vin sa inlocuiasca lipsurile: acces virtual la carti pe care, poate, altfel nu aveai cum sa le gasesti, pagini care ar fi ramas ascunse cautarilor sau autori pe care i-ai citit doar tradusi dar pe care poti sa ii redescoperi in limba in care au scris originalele.


Desi citesc alternativ si carte tiparita, imi place sa citesc si pe Kindle-ul cumparat de curand. Imi da senzatia, uneori, cand il tin in mana, ca densitatea lui creste proportional cu informatia pe care o contine, asa cum o stea devine mai densa pe masura ce isi epuizeaza reactiile din interior, atomii devin densi, iar greutatea i se multiplica imens in comparatie cu volumul. Uit de multe ori, in valtoarea lecturii, ca de fapt nu dau pagina dupa pagina, ci doar apas un buton lateral, optiune poate chiar mai comoda cateodata (sigur nu risti sa indoi vreo pagina din greseala..)

Am citit mult despre Kindle in asteptarea lui: parerile negative erau strict tehnice, parerile pozitive insa povestesc despre placerea redescoperita a cititului mai mult decat despre inconvenientele formatelor sau ale softurilor aditionale (browser, Wifi, 3G, etc).
Si de fapt acest lucru este cel mai important: am citit cu mare placere, de exemplu, un SF in limba engleza - Nemesis-ul lui Isaac Asimov - pe care altfel, daca l-as fi zarit in rafturile unei librarii, poate nu l-as fi cumparat.

Desi toti vanzatorii de ebook-uri noteaza ca exista milioane de carti gratuite pe internet, lucrurile nu stau chiar asa. Exista, dar sunt in procent foarte mic fata de restul cartilor pentru care trebuie sa platesti. Si, la urma urmei, cartea oare ar trebui sa fie gratuita? - asta poate sa o spuna cel mai bine doar cel care a scris-o.

In piata romaneasca nu prea gasesti ebook-uri. Decat cu lumanarea...
Laudabila, in acest context, initiativa celor de la Nemira de a vinde ebook-uri, chiar daca proiectul lor este la inceput, iar oferta nu este foarte diversificata.





8 comentarii:

  1. Mai merita mentionata o caracteristica a cărților tipărite : pot fi făcute cadou, cu dedicatie (uneori chiar din partea autorului) pe prima pagina ...
    Incă nu m am documentat cum faci cadou o carte pe kindle -:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate in privinta cartilor tiparite, unele carti din biblioteca mea au dedicatii pe prima pagina (inca nu ale autorilor, dar in viitor... de ce nu?)
    Amazon insa s-a gandit imediat la o astfel de posibilitate si a inventat oportunitatea numita "Send a Personalized Gift Card"... referitor si la ebook-urile Kindle :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place mult cum ai zis "densitatea lui creste proportional cu informatia pe care o contine". Exact asta simt si eu, dar nu am stiut cum sa o exprim. Cu fiecare carte citita, parca imi este din ce in ce mai drag. :)
    Pe mine cel mai tare ma deranjeaza preturile mai mari pt ebooks decat pt cartile pe hartie. Mi se pare absurd. Mi-ar fi placut mult sa fie disponibila si varianta de a imprumuta carti pt Kindle...dar cine stie, poate in viitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Preturile sunt mari, intr-adevar, dar nu par atat de mari totusi ca cele de pe hartie.
    De exemplu Amazon are la orice carte un pret cu 1$-5$ mai mic la ebook decat la cartea printata pe hartie.
    Mi s-ar parea normal insa ca un ebook sa aiba preturi chiar si de 10 ori mai mic si sa explic de ce: orice carte tiparita are un format soft la baza care poate fi transformat printr-un click intr-un .epub sau .mobi.
    Si atunci din pretul initial ar trebui sa dispara pretul hartiei.
    Ce banuiesc este ca pretul la ebook este mentinut sus pentru ca au interesul de a vinde pe hartie mai mult, pentru un profit mai mare.
    Desi voi pretui toata viata cartea pe hartie pentru ca am crescut zeci de ani impreuna cu ea, trebuie sa admit ca viitorul va apartine ebook-ului cu siguranta,
    Multumesc pentru comentariu.
    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din contra, mie mi s-a pare ca pretul pt un ebook este cu 1-2$ mai mare decat varianta tiparita(tot pe Amazon). Destul de rar gasesc carti mai ieftine pt Kindle decat pe hartie. Ma refer aici mai ales la titlurile noi. Cele clasice sau mai vechiute, sunt aproape intotdeauna mai ieftine ca ebook.
    Totusi, acum ca ai adus vorba, poate ca e mai bine asa, daca ar fi cu mult mai ieftine cartile electronice, cine stie ce s-ar intampla cu cele tiparite. Nici nu vreau sa ma gandesc ca ar putea deveni raritati. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, am vazut si eu ca pe Amazon multe noutati sunt ceva mai scumpe in versiunea de Kindle. Fenomenul l-am observat doar in ultimul an, probabil ca are legatura cu faptul ca tot mai multi oameni si-au luat e-readers.

    Mi-am luat si eu un Kindle de curand si imi place de el. Insa nu pun decat 2-3 carti pe dansul si le sterg dupa ce le-am citit, mi se pare mai simplu sa le sortez pe calculator :) Plus ca daca ai multe esti tentat sa sari de la una la alta, eu cel putin.

    Singurele baiuri pe care le am cu el sunt ca in Romania gasesti foarte greu accesorii gen coperti sau ecrane de protectie si respectiv ca uneori, cand sunt pe cale de a adormi in timp ce citesc, uit ca are butoane si incerc sa dau pagina ca la o carte :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-adevar, eu am remarcat preturile usor mai scazute la ebook pentru carti ceva mai vechi, nu pentru noutati.
    Imi place totusi sa tin mai multe carti pe el si pentru ca folosesc Calibre, o aplicatie de management usor de utilizat.

    Am comandat Kindle-ul impreuna cu coperta. Sosind impreuna, au intrat imediat in simbioza :)
    Nici nu mi l-as imagina fara coperta, mai ales ca orice scapare a lui din mana m-ar duce instantaneu sa sar peste cateva batai de inima.

    Vazusem la emag o coperta de vanzare, dar care a disparut, se pare (am mai dat o cautare acum)

    Daca incerci sa dai pagina pe ebook inseamna ca si-au atins scopul cei de la Kindle (acela de a simti ca ai o carte reala in mana si nu un device)

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesantă opinie, experienţă şi comentarii. Referitor la preţ, nu uitaţi că volumele electronice sunt împovărate de un TVA de 24%, în loc de 9% aşa cum au cărţile pe hârtie. De aceea apar diferenţe mari de preţ, de exemplu pe Amazon.com o carte românească (căutaţi în Kindle store după "Romanian edition", sunt câteva) costă 3,99 dolari dacă e descărcată din SUA şi ajunge la 6,89 dolari decărcată din România.

    RăspundețiȘtergere