luni, 8 august 2011

McEwan begins

Editurile de pe la noi au obiceiul sa "redescopere" autorii pe care i-au publicat indelung.
"Inceputurile" lui Ian McEwan sunt reprezentate de volumele de povestiri "Prima dragoste, ultimile ritualuri" si de "In asternuturi", aparute si la Polirom, dupa mai bine de 35 de ani de la publicarea originala.


McEwan era si la noi celebru prin "Ispasire", "Sambata", "Amsterdam"...
"Atonement" a fost chiar ecranizat de catre Joe Wright ( cu James McAvoy, Keira Knightley si recent celebra Saoirse Ronan) intr-o delicata viziune asupra inceputului celui de-al doilea razboi mondial.
Povestirile sale insa il arata iesit din acea cerecetare de laborator (cum insusi descrie) perfect format, un scriitor matur inca de la primele incercari.

Poate cea mai reusita nuvela este "Morti de-a binelea": un om bogat, trecut prin trei casnicii nereusite, sfarseste prin a se indragosti de un manechin dintr-o vitrina, pe care il boteaza Helen. Povestea poate nu este noua, dar modalitatea ingenioasa prin care McEwan construieste scrierea este: transferul sentimentelor de dragoste, ura, gelozie este descris impecabil intr-un stil gradual. Bogatasul cumpara manechinul, ii face cadouri, traieste intr-o scurta perioada o adevarata relatie, inclusiv banuind-o de infidelitate cu soferul sau si sfarseste, inevitabil, prin a innebuni de-a binelea distrugandu-si intreaga colectie de piese de arta, intr-un final isteric.

Nu mai putin reusita este si "Doua fragmente: Martie 199..." - povestire care ar fi stat cu succes in antologia "Wastelands" a lui John Jospeh Adams ("Taramurile pustiite - povesti ale apocalipsei" - aparuta la Nemira) - o viziune postapocaliptica in care McEwan imagineaza o lume fara curent electric, fara consumism, o lume in care pretuim altfel lucrurile pe care le risipim, fara sa stim, il nisa noastra contemporana a vietii pe care o traim.

Un alt britanic celebru - Julian Barnes - spune despre McEwan: "Un scriitor talentat, sprijinit de o imaginatie abolut originala",
Si are dreptate intrutotul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu