marți, 30 august 2011

Padinile frumoase. Varful Ascutit.

Piatra Craiului este unica in peisajul carpatic nu numai prin forma sa de lama ascutita insotita de abrupturi pe ambele parti (mai accentuat si mai stancos in vest si mai domol si inierbat in est) ci si prin peisajul care iti lasa ochiul liber sa zboare avantat din Ciucas pana in Fagaras.

Aici nu ai decat doua alternative: urci sau cobori pe ceea ce ar putea fi numita "stairway to heavean".

Cabana Curmatura de la baza Pietrei Craiului a avut farmecul ei aparte acum douazeci de ani.
Si-a pastrat ceva din aceasta aura... mai putin poate jeep-urile si atv-urile care ajung acolo, precum si preturile, actualizate ca in mijlocul marilor orase, acolo unde platesti mai mult locatia.
Cararea de la Fantana lui Botorog a ramas insa neschimbata: urca usor prin padure pana in Poiana Zanoaga, pe care o strabate avand perspectiva intregii culmi a Pietrei, apoi reintra in padure pe curba de nivel pentru inca o jumatate de ora.
Dupa ce am revazut sala de mese unde am facut "cuca"(*) pe bancutele dintre mese intr-o iarna in care viscolul unui sfarsit de noiembrie a oprit la baza toti turistii, umpland-o pana la refuz, scapi repede de imaginea oricarui vehicul motorizat pe cararea marcata cu triunghi albastru, traseu ce urca usor strabatand Padinile Frumoase si avand tot timpul perspectiva Bucegilor in partea stanga.

La un moment dat traseul se hotaraste brusc sa curme visarea in care te-a indus plimbarea si se hotaraste, intr-un unghi brusc de nouazeci de grade, sa porneasca drept spre varf, prin grohotis.
Fiecare stanca pe care o sari reprezinta de acum inainte o proba de vointa, caci dupa cele mai bine de trei ore de la baza, incepi sa rasufli puternic.



Dupa inca o ora de urcat pieptis, in care pasii se intind unul dupa altul ceva mai impotmolit, rasplata este pe masura: refugiul Varful Ascutit si varful omonim se zaresc la cativa metri in fata.
Vantul suiera puternic aici si fie cauti un loc de adapost, fie gasesti metode originale de intretinere a temperaturii proprii intr-un sfarsit de august in care la campie temperaturile sunt cu vreo douazeci de grade mai ridicate.


Este timpul apoi sa o apuci inapoi, la vale, si sa fredonezi, vorba cantecului:

"There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees,
And the voices of those who stand looking" (**)





__
note:
(*) "a face cuca" = a dormi in sala de mese dintr-o cabana (n-o sa gasiti definitia asta in DEX)

(**) Led Zeppelin - Stairway to Heaven



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu