sâmbătă, 20 august 2011

Kindle, partea a doua - Asimov

In timp ce scriam despre materia densa pe care o inglobeaza Kindle-ul si citeam Nemesis-ul lui Asimov pe acesta, gaseam un pasaj foarte potrivit in acele pagini care descriau imaginea proiectata peste trei secole in viitor a unei umanitatii pe cale sa porneasca spre stele, descoperind calatoria cu (si peste) viteza luminii precum si o planeta de doua ori mai aproape de soare decat Alfa Centauri:

"[He] was not one of those people who felt that a book was twentieth-century abomination, that only viewing was civilized. There was something, he thought, about holding a book, about the physical turning of pages, about the ability to lose one's self in thought over what one has read, or even to drowse off, without coming to, and finding the film a hundred pages beyond, or flickering at its close. [He] was rather of the opinion that the book was the more civilized of the two modes."

Asimov a fost genial nu prin seriile sale celebre (Fundatia, Legile Roboticii) ci, consider eu, printr-un roman care avea sa prevesteasca, intr-un sens filozofic, lumea in care incepem sa traim: o lume inchistata in sine, care se intoarce si fierbe in propria-i cloaca (a se citi planeta), in loc sa se deschida spre stele.

In "Sfarsitul Eternitatii" (scrisa in 1955!), Asimov descrie umanitatea care descopera calatoria in timp si o intreaga casta a calatorilor care cutreiera miile de secole pentru a pastra firul logic al evenimentelor si de a impiedica paradoxurile temporale pe care unii incercau sa le provoace.
Dupa zeci de mii de secole insa, umanitatea care ajungea, inevitabil, si la stele, le va gasi ocupate de alte civilizatii care nu au stat pe loc si si-au urmat tendinta fireasca de extindere in galaxie. Personajul principal, Harlan, un "tehnician", isi da seama ca poate schimba existenta si sensul omenirii printr-un singur pas curajos: printr-o intoarcere in timp la momentele predecesoare aparitiei "Eternitatii" (structura si organizatia) care pastorea calatoriile in timp, reuseste sa schimbe cursul istoriei si astfel sa deschida calea "nemarginirii" (drumul spre explorare al omenirii).

Am citit"Sfarsitul Eternitatii" in almanahul Anticipatia 1988 (o tempora...), timp in care nici nu imi imaginam posibilitatea formatului ebook. Asimov prevedea, intr-un fel, existenta unei orientari a umanitatii spre sine insasi, intorcand spatele explorarii fizice a universului.
Si la urma urmei, am renuntat sa calatorim spre Luna, Marte sau alt corp al sistemului solar. Odiseea spatiala a lui Clarke ne situa langa Jupiter in 2001 sau in 2010...

Post scriptum: doua amanunte care mi s-au parut extraordinare despre Asimov, citite pe Wikipedia ulterior: era claustrofil (adica se bucura de spatiile mici, inchise) si ii era teama de zbor!


Revenind la Kindle si la ebook, Amazon are preturi destul de piperate pentru noi, as indrazni sa spun.
Ebook-urile free sunt foarte rare (contrar laudelor pe care le gasesti la fiecare vanzator de ebook, precum ca ar exista milioane de carti gratis in format electronic).
Exista, dar nici una nu este scrisa dupa anul 1900. Sau ai acces la ebook free dupa ce ai cumparat deja o tona contra cost.

Scriam si in prima parte despre Nemira ca incearca in continuare sa publice ebook-uri, la preturi ceva mai accesibile, chiar daca oferta ramane inca saraca.
Nautilus SF contine doar doua romane ale lui Dan Simmons din seria Hyperion, dar inceputul este facut.
Sper eu ca isi vor mentine aceasta tendinta.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu