duminică, 13 iunie 2010

Replay

2 februarie.
O zi ca oricare alta si care a trecut ca oricare zi a vietii lui.
Apoi, in ziua urmatoare, ceasul desteptator porneste cu aceeasi melodie ca si in ziua precedenta. Pe hol, il intampina cu aceleasi cuvinte un colocatar din hotelul in care statea.
Si totul se repeta ca in ziua precedenta. Reportajul despre Ziua Cartitei, masa cu producatorul emisiunii, etc

Si in ziua urmatoare, acelasi lucru.
Si in toate zilele urmatoare.

"The Groundhog Day" este filmul meu favorit. Doar Bill Murray putea sa joace personajul principal. Doar el putea sa interpreteze mirarea initiala a repetarii aceleasi zile, apoi disperarea, indiferenta si in ultima parte miracolul vietii si al cautarii continue.
Si cand sensul vietii se completeaza firesc, bucla se sfarseste si viata continua.

Am gasit la Bookfest in Sibiu anul acesta in mai, printre cartile de "10 lei", fantasy-ul lui Ken Grimwood, Replay, publicat in US in 1987 si din care s-a inspirat si scenaristul care a scris Ziua Cartitei in 1993.O incantare fiecare pagina: personajul principal retraieste o perioada a vietii sale intre 18 si 43 de ani, pastrand cunostintele (si constiinta) vietilor anterioare.
Si nu evitarea greselilor din vietile anterioare este lina principala, ci multitudinea posibilitatilor pe care (poate oricine) le are in viata sa. O simpla decizie ne poate arunca pe o linie a vietii pe care nu o vedeam posibila.
Iar pierderea celor acumulate (familie, spirit, etc) in fiecare viata face trecerea la noua viata extrem de dificila.
Ciclurile vietii retraite devin apoi din ce in ce mai scurte. Timpul parca nu mai are rabdare si dupa retrairea accelerata a vietilor chiar de ordinul minutelor, viata isi reia cursul peste fractura timpului.

Timpul nu a mai avut rabdare nici cu Ken Grimwood si la 59 de ani si-a terminat cursul vietii sale, in 2003: poate a plecat sa scrie Replay intr-o alta existenta.

Sub influenta romanului, perioada de doua saptamani din mai anul acesta petrecuta la Sibiu si in imprejurimi a fost o retraire a celor doua saptamani din anul trecut din aceeasi perioada.
Chiar daca ploaia a fost mai multa si in locul festivalului de jazz a fost festivalul de teatru, privind pozele, am avut senzatia unui Replay.

Sibiu Replay 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu