duminică, 4 decembrie 2016

Complotul împotriva Americii

Charles A. Lindbergh a traversat Atlanticul în 1927 de la New York la Paris în treizeci și trei de ore realizând primul zbor transatlantic solo fără oprire, devenind astfel o celebritate mondială. Ce s-a știut, poate, mai puțin a fost opinia sa în privința pericolului reprezentat de „amestecarea raselor”: vizita sa la Berlin din anii 1935-1936 îl aduc foarte aproape de propaganda nazistă și părerile sale se radicalizează în privința amenințării reprezentate de evrei, primind din partea lui Hitler chiar Crucea Vulturului german pentru servicii aduse Reichului.
Întors în America, promovează intens ideea de a tine America departe de războiul care izbucnise în Europa, sub pretextul că ceea ce se întâmplă acolo nu are cum să îi influențeze pe americani, încercând să ilustreze totul sub propaganda evreiască de a interveni și de a-i apăra pe milioanele de evrei supuși unor cazne greu de imaginat pentru secolul douăzeci, amestecând și pericolul comunist în ecuație.

Faptele istorice de mai sus sunt luate de Philip Roth nu doar ca atare: el a mers mai departe și și-a imaginat o istorie paralelă în care Lindbergh este ales președintele Americii învingându-l pe Roosevelt și începând pentru această țară o epocă de teroare. Lucrurile nu sunt atât de depărtate istoric precum cele din „Omul din castelul înalt” al lui Philip K. Dick, unde nemții și japonezii își împart America în două. Sunt ceva mai subtile: Lindbergh ajunge președinte din partea republicanilor în alegeri libere, având o imagine publică de erou și promițând ceea ce americanul de rând vrea să audă: America va rămâne departe de război, iar in interiorul țării vor fi promovate rasele pure de americani albi, în detrimentul negrilor, spaniolilor, evreilor, etc. (într-o imagine fidelă a alegerii lui Hitler în Germania anului 1933).
Mai lipsește din imaginea aceasta doar un zid la granița cu Mexicul... deși propune un zid virtual care să izoleze America de al doilea război mondial.

Philip Roth se introduce pe sine însuși în această lume, ca mic evreu, împreună cu familia sa, fratele cu câțiva ani mai mare și atras într-o organizație asemănătoare cu cea a tineretului hitlerist (OAA - Oameni de-ai noștri), tatăl aflat într-o permanentă stare de nedumerire și revoltă împotriva faptului că era considerat un american de mâna a doua, dispensabil, mama, un adevărat liant care încearcă să mențină familia pe linia de plutire (inclusiv vărul Alvin, plecat in Europa pentru o vreme să lupte împotriva Germaniei, ca luptător în forțele canadiene și de unde avea să se întoarcă fără un picior), și o întreaga pleiadă de unchi, rude și vecini, cu toții aflați acum la ananghie.

Plecată să viziteze capitala, familia este dată afară din hotel, iar conflicte par a se ivi peste tot, în restaurante, pe drum, etc.
În jurul lui Lindbergh, care rămâne impasibil, ajung tot felul de personaje care impun deja legi împotriva evreilor, familiei Roth cerându-i-se să părăsească micul cartier din New Jersey, unde aveau prieteni și unde trăiau până atunci în bună pace, și să muncească în alt stat, în mijlocul pustietății, unde meseria tatului, aceea de agent de asigurări, avea sa devina inutilă, subminând astfel singurul mijloc de subzistență al familiei de a se mai întreține.
Frica se instaurează pretutindeni și „nopți de cristal” izbucnesc în majoritatea orașelor americane care conțin comunități reprezentative de evrei sau de negrii.

Din fericire, iți spui după ce dai ultima pagină a cărții, astfel de scenariu nu s-a întâmplat, japonezii au atacat Pearl Harbor și Roosevelt, adevăratul președinte al Americii, cel care avea sa moară în Europa sub un măr, cu doar o săptămâna înainte de victoria aliaților, avea să pornească mașinăria de război care avea să învingă în 1945, pe cele doua fronturi, în Europa și în Pacific.

Niciodată n-ar ajunge în America un președinte populist, care să instige la ură de rasă, care să considere femeile doar un obiect de care te poți folosi, care să ignore ceea ce se întâmplă în lume, care să construiască ziduri și care să considere că principalul scop este să facă America din nou măreață, uitând ca aceasta țară a fost, în ciuda tuturor greutăților, unică prin perspectiva libertății.


Ar fi imposibil, nu-i așa? Ar fi un complot împotriva Americii...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu