joi, 2 aprilie 2015

Obiceiuri bune, oferta speciala



Pare atat de simplu sa meditezi.
Trebuie doar sa te concentrezi pe respiratie, inchizand ochii sau doar pierzand focusul privirii.
Si astfel sa te aduci in momentul prezent...


Daca ati incercat sa faceti acest lucru si v-ati intrebat daca sunteti singura persoana din lume care nu reuseste sa aiba acest talent, simplu dupa cum am zis, atunci va veti intreba de ce nu functioneaza simplitatea in ceea ce va priveste.

Ei bine... nimic nu este in neregula.
Natura mintii, intrinseca, este aceea de a fi invadata de ganduri.
Zeci de ani de „antrenament” au dus aici, plasa de ganduri se formeaza de la primele clipe ale diminetii, cand deschidem ochii si pana seara tarziu, cand incercam sa adormim.

Vestea buna este ca orice invat are si dezvatul sau.
Vestea si mai buna este ca nu va fi usor sa facem asta (dincolo de paradoxul formularii).
Oricand ai un moment liber sau oricand devii constient ca ancora atentiei te trage pe parcursul zilei spre concentrarea pe respiratie si observi astfel cascada gandurilor, este bine sa ne acordam cu noi insine prin meditatie.

Insa totul pleaca de la a-ti face un obicei.
A avea un obicei nou necesita un efort voluntar si presupune un angajament interior de neoprit.
Un obicei nou il poti porni oricand, dar cel mai bun moment pentru a-l aplica este dimineata devreme.
Simplul fapt de a-ti face un obicei in a te scula mai de dimineata si de a medita in linistea data de faptul ca inca nu s-a trezit nimeni altcineva in jurul tau, va fi de mare ajutor.
Spre deosebire de scopuri sau planuri, obiceiurile – bune – sunt cele care te vor ajuta sa iti schimbi perceptia, sa iti „cureti” sinapsele.

Totul incepe cu o decizie: o luna de zile, incepand de maine sau chiar de astazi, adopti obiceiul de a te scula devreme.
Daca ti-e greu sa o faci, te simti obosit, neincrezator si crezi ca o ora suplimentara de somn iti va fi benefica, fa atunci cativa pasi simpli:
  1. Mergi la culcare mai devreme – daca ti-e greu si nu poti sa adormi imediat, incepi macar prin a reduc turatia seara, inchide laptopul, televizorul si citeste cateva pagini de carte
  1. Nu iti face nici un fel de asteptari directe – meditatia nu te va ajuta sa te simti intr-un fel anume – sa fii mai bun, mai atent, sa te concentrezi mai bine, sa ai o sanatate mai buna, etc.
    Meditatia te va ajuta intr-un fel mai subtil, indirect; asteptarile mari pe care le-ai putea avea de la meditatie te vor duce dupa cateva saptamani intr-o bucla a plictiselii, a dezamagirii si in curand te vei opri.
  2. Daca ar fi sa platesti o amenda foarte mare, sa zicem cateva mii de lei, pentru ca nu ai respectat acest obicei, ar fi acest angajament de urmat neabatut?
  3. In acest inceput, imagineaza-ti ca obiceiul iti va deveni atat de apropiat incat peste o luna te vei intreba de ce ai pierdut atat timp pana la a-l adopta; ti se va parea chiar imposibil sa renunti la el.
  4. Intreaba-te care este Calea (observa majuscula) apropiata de ceea ce te caracterizeaza cu adevarat in momentele in care faci ceva doar cu pasiune si fara nici un scop material. Majoritatea dintre noi suntem siguri ca avem o cale definita – sa avansam in job, sa castigam mai multi bani, sa facem marketing sau programare sau vanzari, etc. Suntem insa coplesiti de sarcinile de lucru, de program, de oboseala. Am vrea sa facem altceva si intram intr-un joc al fanteziilor despre schimbarea jobului, a locuintei, etc.

In momentul in care insa recunosti ca nu stii care este aceasta cale si ca aceasta cale trebuie cautata undeva mai aproape de inima ta, ai facut un mare pas inainte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu