"Din când în când - fie atunci când eram la duș, sau mă uitam la televizor, sau făceam un drum mai lung pe autostrada - mă pomeneam încercând să calculez vârsta actuală a lui Danny Torrance și întrebându-mă pe unde o mai fi."
Stephen King a scris Shinning fiind, ceea ce numește el, alcoolicul bine intenționat.
Și a ajuns, scriind Doctor Sleep, să se identifice cu Dan.
Ca și personajul său, a avut vremuri mai rele cu cărti scrise (fain) în perioada înecata de alcool și vremuri-carți scrise (lucid) în perioada de abstinența.
Cu mențiunea că luciditatea a învins, într-un happy-end.
Danny Torrance a urmat karma tatălui său. Cu toată suferința adusă de acesta (ruperea mâinii când era mic, perioada trăită la hotelul Overlook culminată cu urmăririle de groază pe holurile acestuia din final, explozia boilerului și a hotelului în sine), a mers pe același drum al alcoolicului, calea considerată ușoară de unii, dar prin care el încerca să iși ascundă demonii stralucirii sale în cutii bine organizate pe rafturile minții.
Blestemul vieții sale, stralucirea, se va transforma în final în har.
Nimic mai adevărat, este ceea ce a simțit și King trecând prin programul AA.
King rememorează în debutul cărții perioada Shinning, îl aduce pe Dick Halloran, cel mai bun prieten al lui Danny, să iși povestească la rândul său copilaria și dualitatea stralucirii.
Face astfel o legatură care aduce atât cititorul lui Shinning cât și pe cel care a lecturează Doctor Sleep fară să fi citit sau măcar să fi văzut filmul lui Kubrik, în atmosfera și copilaria lui Danny (mama iubitoare, apoi bolnavă, amintirea copleşitoare a tatălui, fantomele hotelului pe care reușește să le domine cu ajutorul unui cadou primit din partea lui Dick).
Danny devine Dan mai apoi.
Lucrează ca infirmier și darul său îl aduce în postura de a acorda ajutor bolnavilor în ultimele clipe de viață în a trece "dincolo"; destin logic, oarecum.
Mai cu ajutorul unui motan care intra în camera bolnavului când acestuia i se apropia sfârşitul, mai cu ajutorul viziunii sale (Dan zăreşte muşte imaginare pe faţa celui care se apropie de trecere), el reuşeşte să le fie alături şi să îi elibereze de temeri.
King reuşeşte să îi creeze o cale de izbăvire pe mai multe planuri. Îi aduce o hoardă de supraoameni care se hrănesc cu... stralucire, îi creează un personaj în pragul adolescenţei, o fetiţă a carei stralucire este extrem de puternică şi alături de care ajunge să lupte, clasic, binele împotriva răului.
Dar planul cel mai important al cărţii este cel împletit cu destinul propriu al lui King: lupta împotriva alcoolului.
Dan şi Stephen, unul şi acelaşi, trec prin toate etapele unui proces de transformare (şi totodată de transcendenţă) - negare, renunţare, implorarea ajutorului, întâi intern, apoi divin şi, în final, extern.
Numai interconectat cu oamenii din jurul său reuşeşte să izbăvească.
El nu este un erou Marvel care, de unul singur, luptă împotriva răului (absolut, de cele mai multe ori).
Ci este parte a unei echipe formate din oamenii pe care îi întalneşte; interconectat cu aceştia, ajunge să înţeleagă că vine de undeva şi că doar prin schimbare poate progresa. Înţelege cine este şi, mai ales, cine va deveni.
Dan se remodelează pe sine însuşi.
În loc sa rămană prizonierul a ceea ce era - o figură alcoolică care fugea din oraş în oraş nu pentru o altă slujbă (toate erau similare şi sfârşeau identic) ci pentru a fugi de sine insuşi - reuşeşte să aibă o experienţă spirituală care ii remodelează - ai zice ca la propriu - ordinea atomilor care îl compun.
Stephen King reuşeşte, prin Doctor Sleep, să depaşească moda "continuărilor".
Te laşi abandonat în dificultaţile drumului, dar aventura este reprezentată mai ales de urcarea muntelui, şi nu de faptul că ai ajuns în vârful lui.
În final, King, prin cuvântul autorului, descrie într-o frază banală, adevarata tragedie care stă întotdeauna în astfel de familii: "Fiul meu Owen [...] a insistat să-l descriu pe Dan cum ajunge la ceea ce alcoolicii numesc "limita de jos" a existenţei sale".